Milyen a RO víz íze?

A RO (fordított ozmózis/reverse osmosis elvén működő) víztisztító által szűrt víz íze

Az RO víztisztító eltávolít minden lehetséges szennyezőanyagot, szervetlen sókat, stb. a vízből, ennek következtében nagyon alacsony az oldottanyag tartalma. Általában 5-20 mg/liter visszasózó egység alkalmazása nélkül. (Visszasózó egység alkalmazásával min. 50 mg/liter.)

Az ilyen vizet lágyvíznek nevezzük, melynek íze gyakorlatilag nincsen, szánkban selymes érzetet kelt. Azonban olykor egyesek mást tapasztalnak, mikor előszőr megkostólják a RO vizet...

Mért érezhetjük az RO más néven ozmózis vizet kesernyésnek?

Számos vízkóstolást (felhasználói visszajelzést) alapul véve azt a megállapítást tehetjük, hogy az emberek többsége mindig kitűnő, tiszta forrásvíz ízt éreznek az RO készülékkel szűrt víz első kóstolásakor. Azonban vannak olyanok is, akik enyhén kesernyés utóízről számolnak be a készülék beüzemelését követően, amely érzet azonban rendszeres RO víz fogyasztása után egy-két héttel (esetenként 3-4 hónappal) fokozatosan megszűnik a méregtelenítési folyamat miatt.

Vajon miért van ez a kétféle reakció?

Az elfogyasztott vizek izét a benne lévő oldott anyagok és a nyelvünkön lévő lerakódások (elfogyasztott ételek/italok, betegségek okozta lepedékek, váladékok, kicsapódások) együttesen adják.

A tiszta, lágy víznek nincs íze. A fordított ozmózis membrán szűrési hatékonysága 95%-98%-os, ezáltal alacsony az RO vízben lévő oldott anyagok mértéke, a víz kiemelkedően tiszta ivóvíznek minősül.

Általában azok érzik rossz ízűnek (kesernyésnek) az RO vizet eleinte, akiknek valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, leginkább epe, máj vagy más emésztőrendszeri gondjuk van, amiről esetleg nem is tudnak. Ilyen esetekben gyakori sajnos a rossz szájíz. Mivel az RO víz kiváló oldószer, a tiszta víz kioldja a rossz ízt a szájból és ezáltal jobban érezik az ízeket és visszaérzik a saját keserű szájízt! Tehát ezeknél az embereknél természetes jelenség a kicsit keserű utóíz. Ez azonban, mint fentebb is szerepel, idővel elmúlik a méregtelenítési folyamatoknak köszönhetően. Addig azonban, ha valaki nem tudja megszokni és fogyasztani az RO vizet, van megoldás. Ezt lentebb ismertetjük.

Kesernyés utóíz másik lehetséges oka

Nemcsak az egészségi állapot, hanem az eddig fogyasztott folyadékok agyban rögzített íz világa is befolyásolja a nyelv ízlelő bimbóinak jelzéseit a tiszta RO víz ízlelésekor. Azaz, ha valaki megszokta a korábban fogyasztott víz (ásványvíz, csapvíz) ízét, és azt könyvelte el “vízízűnek”, akkor új ivóvíz kóstoláskor az eddig rendszeresen fogyasztott, beidegződött ízt „várja”. Ezért, ha más vizet kóstolunk, és annak íze nem hasonlít az eddig megszokottra, az rendszerint „nem ízlik” érzést vált ki bennünk. Mint amikor nem a megszokott fogkrémünket vagyunk kénytelenek használni. Vagy amikor kénytelenek vagyunk más gyártású palackozott vizet fogyasztani a megszokott helyett. Ezért is érezhet valaki kesernyés ízt RO víz kóstolásakor eleinte. Ezt nagyon hamar meg lehet szokni és utána már az előzőleg fogyasztott víz íze lesz furcsa, kellemetlenül “meszes”.

Mi lehet a megoldás?

Ha a kezdeti kesernyés íz nem esik jól valakinek, nem tudja megszokni, akkor a visszasózó patron felszerelése segíthet visszaszerezni a jól megszokott íz világot. Tapasztalat szerint ezen okból felszerelt visszasózók hamar feleslegessé válnak egy RO víztisztítóban :)

Megjegyzés: érdemes úgy megkóstolni az RO vizet, hogy előtte megeszik valaki egy almát, vagy fogat most, esetleg csak jól átöblögeti a száját, így utána már nem lesz kesernyés a víz íze!

Fordított ozmózis – RO ivóvíztisztítóinkat itt találja meg >>

Mindenkinek jó egészséget kívánunk! Fogyasszon mindenki minél több, egészséges, tiszta vizet!