KDF technológia

Mi a KDF?

A KDF tulajdon képen egy mozaikszó, az angol "Kinetic Degradation Fluxion" kifejezésből, magyarra fordítva: a Kinetikai (mozgási) Degradációs (lebontás, szétbontás a kémiában) Folyamat rövidítése.

Egyrészt beszélhetünk KDF technológiáról, másrészt KDF töltetről. A KDF-technológia egy folyadékkezelési eljárás és a KDF töltet pedig egy szabadalmaztatott vízkezelési anyag a víz és szennyvízkezeléshez. A KDF, mint anyag egy nagy tisztaságú réz-cink ötvözet. Színe miatt gyakran nevezik "gold sand", azaz "arany homok"-nak.

KDF-víztiszítás a redox (redukció-oxidáció) kémiai folyamaton alapszik. A redukció-oxidációban a réz katódként, a cink anódként működik. A KDF formula részecskéi felületén oxidáció illetve redukció megy végbe. Az oxidáció elektron leadást, a redukció elektron felvételt jelent. E kémiai folyamat felhasználásával szűrik ki a vízből az egészségre ártalmas klórt és a vízben oldott nehézfémeket. A KDF vízszűrő töltet oly módon távolítja el a klórt, hogy azokból elektron átadásával ártalmatlan klorid ionokat, illetve kősót hoz létre (pl. például a cink és a klór reakciójából ártalmatlan cink-klorid keletkezik). A nehézfém kationok pedig elemi fématomokat alkotva a KDF formula réz-cink ötvözetéhez tapadnak, és ezáltal a szűrő töltetben maradnak.

A KDF formula eltávolítja a klórt és klórszármazékokat (THM-vegyületek),a szerves anyagokat (peszticidek, herbicidek), fémeket (nehézfémek, vas, arzén). Továbbá enyhén antibakteriális hatású is: kiveszi a mikroszervezeteket (baktériumok, gombák, algák). A KDF-formula úgy akadályozza meg a baktériumok, gombák és algák elszaporodását, hogy a redukció-oxidáció folyamat által létrejövő elektrolit elviselhetetlen közeget teremt ezen mikroorganizmusok számára. Csökkenti a keménységet okozó kalcium és magnézium vegyületek számát, azaz a vízkőlerakódást.

Rendkívül kedvező árú és karbantartási költségű, a ma létező legfejlettebb, KDF technológiával készült zuhanyszűrőket és csapszűrőket kínálunk ügyfeleink számára.

Irány a KDF zuhanyszűrő és csapszűrő termékekhez »

A KDF felhasználási területei

Kétféle KDF formulát fejlesztettek ki. Az egyiket (KDF-85 elnevezéssel) ipari környezetben a víz előkezelésére (elsődlegesen víztisztítási eljárásokban), továbbá szennyvizek tisztítására alkalmazzák (pl. laboratóriumokban, mosodákban, textilüzemekben, stb).

KDF-55 elnevezésű formulát pedig a hálózati víz kezelésére fejlesztették ki. A KDF-55 szabadalmaztatott víztisztító töltet a 100%-os tisztaságú réz-cink granulátumnak köszönhetően egyedi, innovatív és környezetbarát vízszűrő.

A KDF formulát általában a szénszűrő kiváltására, illetve annak kiegészítőjeként használják.

Magasabb hőmérsékletű és gyorsabb átfolyású víz megszűrésekor is kiválóan működik, ezért az a módszer napjainkban a legismertebb és legelterjedtebb módja a zuhanyvíz/csapvíz szűrésének, klórmentesítésének.

Alkalmazása világszerte (pl. Amerika, Nyugat-Európa, Távol-Kelet) elterjedt nemcsak ipari körülmények között, de különböző háztartási vízszűrőkbe, illetve zuhanyszűrőkbe építve egyaránt.

További információk, KDF labortesztek stb. megtekinthetőek az alábbi angol nyelvű weboldalon: www.kdfft.com

A vezetékes vízhez adott KLÓR eltávolításának érdekessége

Fentebb a KDF technológia ismertetésénél leírtuk a kémiai folyamat lényegét. Azonban van egy fontos momentum a klór eltávolításának módjában, amelyet fontos kiemelnünk. A KDF-formulát alkalmazó szűrők hosszútávon alkalmasak hatékonyan eltávolítani az egészségre ártalmas klórt a vezetékes vízből, ugyanis azt nem kiszűri és magába gyűjti a KDF töltet, hanem a vízben lévő nátriummal kötésbe hozva ún. kősóvá (nátrium-kloriddá) alakítja azt. A kősó jelenléte fürdővizünkben viszont már kimondottan előnyös, hiszen jól ismerjük a fűrdősók bőrünkre, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását!

Irány a KDF technológiát alkalmazó kád- és zuhanyszűrő, illetve csapőszűrő termékekhez >>

Összefoglalva a KDF-formula és alkalmazásának előnyeit az alábbiakat mondhatjuk:

 • A KDF töltet fokozza a víztisztító teljesítményét és növeli az élettartamát.

 • Csökkenti a vízszűrő berendezések karbantartási költségeit.

 • KDF szűrő használatával elérhető a vezetékes víz vagy egyéb (ipari) víz szennyező anyag tartalmának teljes megszüntetése vagy nagyfokú csökkentése.

 • Aktív szén szűrővel együtt alkalmazott KDF töltet növeli a szénszűrő hatékonyságát és élettartamát.

 • Az elhasználódott KDF töltet nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, így 100%-ban újrahasznosítható szemben az aktív szén vízszűrővel, ami veszélyes hulladéknak számít.

 • Megszünteti a víz kellemetlen szagát és mellékízét, gátolja a vízkő képződését.

 • A KDF vízszűrő hatékonyan, akár 99 %- ban "távolítja el" a vízben oldott klórt és a káros mikroorganizmusokat, gátolja a baktériumok és algák szaporodását. A KDF a nehézfémeket (pl. ólom, higany, vas, nikkel, króm) akár 98%-ban képes eltávolítani a vízből.

 • Ezen tulajdonságának köszönhetően gátolhatja ezen anyagok okozta betegségek (pl. allergiás bőrbetegségek) kialakulását, segíti a kialakult bőrbetegségek gyógyulását, illetve csökkenti pl. a klóros víz által okozott bőrirritációkat. Kisbabák érzékeny bőrének megóvására ideális eszköz az optimális fürdővíz előállításakor!

 • Megakadályozza a bőrünk kiszáradását, öregedését, hámlását, viszketését, így egészséges, rugalmas bőrt, illetve selymes, csillogó hajat biztosíthat részünkre.
 • Végül, de nem utolsó sorban negatív ionokat juttat a vízbe, mellyel élénkítő, frissítő hatást ad a víznek.

A KDF formula felfedezője és fejlesztői/gyártói háttere felfedezése

A KDF technológiához Don Heskett (Morton Salt cég) neve fűződik. A 60-as évek közepén elkezdett dolgozni egy új technológia kifejlesztésén, ahol szén blokkot alkalmazott elzáró közegként a szennyezőanyagok kiszűrésére

Később, 1972-ben Bill Stegerrel pedig együtt dolgozott egy olyan ipari vízlágyító kifejlesztésén, amely már nem elektromos eljárást alkalmazna.

1984-ben Don Heskett egy kísérletben, mely során szénszűrő betéthez cementet alkalmazott kötőanyagként, teljesen véletlenül fedezte fel azt a megdöbbentő hatást, melyet réz-cink ötvözet gyakorolhat a klórra. Ugyanis egy réz golyóstoll-betétet használt klór tartalmú vegyszerek elkeveréséhez, amikor is észrevette, hogy a piros szín eltűnik, mely a klór jelenlétét jelezte. Ekkor tudós kíváncsisága felülkerekedett és következő nap már különféle vegyszerekkel kísérletezett. Felismerte, hogy mi az elektrokémiai oxidációs folyamat, az ún. redox folyamat lényege, mely során a klórból klorid keletkezett. Heskett felfedezésével teljesen új út nyílt a vízkezelési eljárások területén. Licenc szerződést kötött a Zinc Corporation of America céggel a KDF formula gyártsára.

Hamarosan elkezdte a  vízkezelési ipar alkalmazni a KDF technológiát.

1987-ben ezt az eljárást szabadalmaztatták és a KDF Fluid Treatment, Inc. a Nemzetközi Vízügyi Egyesülés (WQA) tagja lett.

1991-ben az Amerikai Környezetvédő Hivatal (EPA) "baktériumölő eszköznek" nevezte el a KDF formulát, felismerték, hogy szénszűrővel együttesen alkalmazva megöli a baktériumokat. 

1992-ben a KDF-85 és KDF-55 NSF minősítést kapott (az ivóvízre vonatkozó Standard 61-et).

A WQA 1997-ben a KDF formulát felvette a "Szakkifejezések és Háztartási Vízfeldolgozási Módszerek Listájára" és még abban az évben a KDF-55 megkapott egy másik NSF minősítést is (az ivóvízre vonatkozó ANSI/NSF Standard 42-t).

A KDF formula ezenkívül megfelel az EPA és az FDA által előírt, az ivóvízben található réz és cink mennyiséget előíró szabványnak is.

Irány a KDF zuhanyszűrő és csapszűrő termékekhez >>

Forrás: az oldalon közölt leírás a KDF Fluid Treatment, Inc. http://www.kdfft.com weboldal eredeti szövegeinek felhasználásával készült.

A KDF felhasználási területei

A KDF formulát (KDF-85 tip.) ipari környezetben a vizek előkezelésére használják; elsődleges víztisztítási eljárásként is, illetve szennyvizek tisztítására is alkalmazzák. Általában szénszűrő helyettesítésére vagy annak kiegészítéseként használják. A KDF formula meghosszabbítja a szénszűrők élettartamát és növeli azok hatékonyságát.

A KDF-55 formulát a vezetékes víz tisztítására fejlesztették ki. A KDF-55 szabadalmaztatott víztisztító töltet a 100%-os tisztaságú réz-cink granulátumnak köszönhetően egyedi, innovatív és környezetbarát vízszűrő. Mivel magasabb hőmérsékletű és gyorsabb átfolyású víz esetén is hatékonyan működik, a ma ismert legtökéletesebb módja a zuhanyvíz/csapvíz szűrésének. Alkamazásával világszerte találkozhatunk a háztartási vízszűrőkbe/zuhanyszűrőkbe építve (pl. Amerika, Nyugat-Európa, Távol-Kelet).

További információk, KDF labortesztek stb. megtekinthetőek az alábbi angolnyelvű weboldalon: www.kdfft.com

A KDF előnyei

 • A KDF fokozza a víztisztító teljesítményét és növeli az élettartamát.
 • Csökkenti a vízszűrő berendezések karbantartási költségeit.
 • KDF szűrő használatával elérhető a csapvíz, vezetékes víz vagy egyéb víz szennyező anyag tartalmának teljes megszüntetése vagy nagyfokú csökkentése.
 • Aktív szén szűrővel alkalmazott KDF növeli a szén vízszűrő élettartamát.
 • Az elhasználódott KDF töltet nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, így 100%-ban újrahasznosítható szemben az aktív szén vízszűrővel, ami veszélyes hulladéknak számít.
 • A KDF vízszűrő hatékonyan, akár 99 %- ban távolítja el a vízben oldott klórt és a káros mikroorganizmusokat, gátolja a baktériumok és algák szaporodását. A KDF a nehézfémeket (pl. ólom, higany, nikkel, króm) akár 98%-ban képes eltávolítani ivó- és fürdővizünkből.

Irány a KDF zuhanyszűrő és csapszűrő termékekhez >>

A KDF technológia minősítései

A KDF technológia négy világszervezet tanúsítványát is megszerezte (ISO, NSF, WQA, EPA).

Az ISO (International Organization of Standardisation), a világ legnagyobb szabványügyi szervezete.
Az NSF International (Nemzeti Közegészségügyi Alapítvány) segít megvédeni az emberek egészségét azáltal, hogy termékeket minősít és hogy élelmiszerekre, vízre, levegőre és fogyasztási cikkekre standardokat ír elő.
WQA (Vízminőségi Egyesülés) egy non-profit nemzetközi kereskedelmi szervezet, mely képviseli a háztartási, kereskedelmi, ipari és városi vízkezelési területet.
E szervezet termékteszteket végez, és szakértőket oktat.
Az EPA (Amerikai Környezetvédő Hivatal) létrehozásának oka, hogy helyreállítsa azokat a károkat, melyeket a természetes környezetünkben tettünk.