Gyakran Ismételt Kérdések

Amennyiben az alábbi pontokban és a weboldalon nem talál választ az Ön kérdésére, küldje el nekünk kérdését IDE kattintva! >>

Gyakran Ismételt Kérdések a Forrásvíz Webáruházban történő vásárlásal kapcsolatban

Gyakran Ismételt Kérdések a RO (Fordított Ozmózis) háztartási víztisztítók kapcsán

Üzemeltetéssel kapcsolatos kérdések:

Mennyivel növeli meg egy háztartás vízfogyasztását a RO háztartási víztisztító készülék?

Elhanyagolható mennyiségben, mivel a készülék nem a háztartás teljes vízfelhasználását, csak az ivóvizet szűri, és e folyamat során az alap RO készülékek (amelyek nincsenek nyomásfokozó szivattyúval felszerelve) esetében 1 liter tisztavíz nyeréséhez 3-4 liter "szennyvíz" [azaz szennyezőanyagokban feldúsult víz, ami a lefolyóba távozik (az érték függ a hálózati víznyomástól: nagyobb víznyomás, kevesebb szennyvíz)] keletkezik. A nyomásfokozó szivattyúval ellátott RO készülékeink esetében a tisztavíz:szennyvíz arányszám 1:2.

Egy személy naponta kb. 100-150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban:

  • Zuhanyozás, fürdés 50-200 liter
  • Kéz-, arc- és fogmosás 10-15 liter
  • Mosás, takarítás 20-40 liter
  • Mosogatás 5-10 liter
  • WC öblítése 20-40 liter
  • Ivás, főzés 2-4 liter

Mivel a RO víztisztító készülék, csak ez utóbbit szűri, ezért a 2-4 liter víz megtisztítása során keletkező "szennyvíz" pl. egy nyomásfokozóval ellátott RO gép (1:2 arány) esetében mindössze 4-8 liter. Ez nem befolyásolja számottevően a napi 100-150 literes átlagos személyenkénti vezetékes össz. vízfogyasztást.

Milyen időközönként kell a 3 db elő- és az 1 db utószűrőt kicserélni a RO víztisztítókban?

A 3 db előszűrő cseréjét egyszerre javasoljuk elvégezni. A szűrők élettartama függ a felhasznált víz mennyiségétől és a megtisztítandó víz szennyezettségétől. Átlagos (4 fő) családi felhasználás esetén - a több éves tapasztalatok alapján - félévente javasolt a szűrőket kicserélni. Kisebb ivóvíz fogyasztású háztartás esetén ritkábban is elég, de évente egyszer mindenképp szükséges. Ha az előszűrő betétek évenkénti cseréje nem történik meg, az előszűrés nem megfelelő és pl. a bekerült klór károsíthatja a membránt, így a víz minősége nem garantált. Az 5. lépcsőben lévő utószűrőt évente kell cserélni.

Milyen időközönként kell a RO víztisztító membránszűrőjét cserélni?

A RO membránt egy átlagos (4 fős) háztartás esetében kétévente szükséges cserélni. Kisebb háztartások esetében ritkábban. A RO membránszűrő hatékony működését az előszűrők megfelelő időközönként elvégzett cseréje biztosítja. Maximum 3 év elteltével mindenképp szükséges a RO membránszűrő cseréje. FIGYELEM: az átlagosnál keményebb (összes oldottanyagtartalom nagyobb, mint 400-450 mg/liter) hálózati betápvíz esetén, a RO membránszűrő előbb használódik (tömődik) el. Ezért ilyen esetekben a RO víztisztító előtt (közvetlenül vagy központilag a hálózaton) vízlágyítás alkalmazása javasolt.

Honnan lehet tudni, hogy mikor esedékes a szűrök cseréje?

A szűrők és a RO membrán cseréjének időpontját figyelemmel kísérjük ingyenes Szűrőcsere-figyelő-szolgálatunk nyilvántartása alapján (erről a szolgáltatásunkról IDE kattintva olvashat részletesen >>). Így, amikor esedékessé válik a szűrőbetétek cseréje, ezt jelezzük az Ügyfél számára a megadott e-mail címre küldött értesítőlevélben. A Forrásvíz Webáruházban, illetve elérhetőségeinken folyamatosan tájékozódhat a szűrőbetétek áráról és azokat meg is tudja rendelni.

Megjegyzés: RO víztisztító üzemeltetője saját maga is figyelemmel kísérheti a szűrőbetétek állapotát, szűrési hatékonyságát. Erre az előszűrők és a membránszűrő esetében van mód az alábbiak szerint.

  • Előszűrők állapotának figyelése: az 1. lépcsőben lévő előszűrőbetét újonnan fehér színű. A használat során barnás elszineződés (mechanikai szennyeződések) jelenik meg rajta. Amikor a szűrő egybefüggő aranybarna színűvé válik - de legkésőbb beüzemelés/szűrőcsere után egy év elteltével -, szükségessé válik az előszűrők cseréje. (Az első előszűrőbetét háza átlátszó az EC-105/EC-105P RO víztisztítók esetében, így ennél a típusnál az előszűrő látható, és könnyebbenen kontrolálható az előszűrő elszineződése, mind a többi típusnál).
  • A RO membránszűrő hatékonysága az ún. TDS műszerrel >> (oldottanyag mérésére szolgáló eszköz) ellenörízhető. 

Ki végzi el a RO víztisztítók karbantartását?

A RO víztisztítók különösebb karbantartást nem igényelnek: időközönkénti szűrőcserék és a rendszer fertőtlenítésének elvégzése biztosítja a RO készülékek problémamentes, folyamatos működését. A szűrőbetétek cseréjét, illetve a fertőtlenítést az Ügyfelek saját maguk is el tudják végezni. Ennek elvégzéséhez segítséget találnak a weboldalunkon, a készülékek Gépkönyvében, illetve elérhetőségeinken is szívesen segítünk! Természetesen, kérésre, technikus is elvégzi a karbantartást, ennek költségeiről IDE kattintva részletesen olvashat >>

Milyen garancia van a RO víztisztító rendszerekre?

A RO víztisztító termékekhez 2 év teljeskörű garanciát biztosítunk, továbbá nyilvántartásunkban szereplő, rendszeresen elvégzett szűrőcserék esetén 10 év vízminőség garanciát* nyújtunk a garanciális feltételek betartása mellett! (* = a vízminőség garancia azt jelenti, hogy amennyiben a víztisztító berendezésbe 700 mg/liter, vagy az alatti oldott anyag tartalmú víz áramlik be, akkor garantáljuk, hogy a tiszta víz oldottanyagtartalma 100 mg/liter alatt lesz, ami már kifejezetten segíti testünk méregtelenítését.) A szükséges szűrőket, alkatrészeket a berendezésekhez folyamatosan biztosítjuk vevőink részére.

Elköltözés esetén tovább lehet-e vinni a beszerelt RO víztisztító berendezéseket?

Igen, természetesen! A készülék kb. 1 óra munkával le- majd az új helyszínen felszerelhető.

Beszereléssel kapcsolatos kérdések:

Mekkora hely szükséges a RO háztartási víztisztító készülék beszereléséhez?

A pult alá szerelhető változatok egy 60x60 centiméteres (pl. egytálcás mosogató alatti) szekrény alapterületének max. 60%-át foglalják el. Mindegyik RO víztisztító termék leírásának oldalán feltüntettük a méreteket. Amennyiben kétségei vannak a beszerelés lehetőségéről, hívja ügyfélszolgálatunkat az (1)-280-9949-es számon. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hova szerelhető be az RO víztisztító rendszer?

A beépíthető RO víztisztító rendszereket a konyhában a (vízvételi hely) mosogatópult alá javasolt beszerelni. Azonban arra is van lehetőség, hogy a készüléket a családi ház pincéjébe vagy egyéb hasonló, hűvös helyre szereltessék be szakemberrel, melynek következtében a víz ott hűvösben van. A pult feletti, illetve álló RO berendezések pedig bárhol elhelyezhetők a lakásban/irodában, ahol vízvételi lehetőség van. Az elhelyezés tervezésénél figyeljünk arra, hogy a víztisztítók a vízvétel helyétől maximum 8 méter távolságon belül legyenek.

Mekkora hálózati víznyomás szükséges a RO berendezés megfelelő működéséhez?

A RO rendszer folyamatában a hálózati víz nyomása kényszeríti a vízmolekulákat a természetes ozmotikus nyomással ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos szerepe van a nyomás nagyságának a készülék üzemelésekor. Ha túl alacsony a hálózati víznyomás, akkor lecsökken a tisztított víz mennyisége is. Az ideális nyomás az alap (nyomásfokozó szivattyú nélküli) RO berendezések számára 4-4,5 bar. Ha azonban a hálózati víznyomás alacsonyabb, mint 3 bar, akkor a készülékek nyomásfokozós szivattyúval ellátott változatait kell mindenképp alkalmazni a hatékony víztisztítás érdekében. Ha azonban túl magas (7 bar feletti) vagy ingadozó a hálózati víznyomás, akkor nyomáscsökkentő szelep >> beszerelése szükséges. A vízhálózattal ellátott háztartások túlnyomó részében a hálózati víznyomás 3-7 bar közötti. Ha nem biztos benne, hogy Önnél a lakásban milyen a hálózati víznyomás, kérje vízvezeték szerelő segítségét a leendő vízvétel helyén (ahová a RO víztisztító telepítésre kerül majd, pl. mosogató alatt, a sarokszelepnél) történő víznyomás megmérésére vagy kérdezze meg a helyi vízművektől. Megjegyzés: a vízművek csak közelítőleg fogja tudni megmondani, hogy lakóhelyén mekkora a víznyomás, ugyanis arra, hogy a lakáson belül mekkora a víznyomás, nincsen rálátása (mérési lehetősége).

Mi a teendő, ha a telepítés helyén utólag derül ki, hogy nincsen elegendő hálózati víznyomás?

Mindegyik készülékre utólag is fel lehet szerelni nyomásfokozó szivattyút. Ennek árát itt megtekintheti: HF-8367 pumpa szett >>

Egy RO víztisztító rendszert össze lehet-e kapcsolni egy második csappal?

Igen, össze lehet. A víz könnyen elvezethető a konyhában más további csapokhoz is. Pl. a RO tisztított vizet a már meglévő, arra alkalmas (italadagolós) hűtőszekrényre is ráköthetjük, vagy még egy csapot felszerelhetünk pl. a fürdőszobában is, hogy ivásra, fogmosásra, arcmosásra (érzékeny bőr esetén javasolt) tisztított vizet tudjunk használni.

Szükséges-e külön RO víztisztítót beszerelni az ivóvíz tisztítására, ha már van egy vízlágyító berendezés vagy vízkőzúzó eszköz van felszerelve a lakás vízvezeték rendszerére?

Igen, mindenképp! A vízlágyítók csupán az eszközeinket (csapok, mosógép, mosogatógép, vezetékek, stb.) védik meg azáltal, hogy a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát minimálisra csökkentik. A vízkőzúzok pedig tapadási tulajdonságuk módosításával a vízkő lerakódását akadályozzák meg. Míg a RO víztisztító készülékek az ember részére teszik fogyaszthatóvá, egészségessé a vezetékes vizet (minden lehetséges káros anyagot eltávolítanak). A vízlágyító azon túl, hogy háztartási készülékeinket megóvja a vízkőtől, tulajdonképpen a RO víztisztító készülék élettartamát növeli meg az "előtisztítás"-sal.